21 december 2010

En tillbakablick

Jag kommer nu att skriva av mitt "Journalblad". Rakt upp och ner från det som doktorn skrivit. Så det kan komma några svåra ord, som inte ens jag själv förstår. Och så kan det förekomma förkortningar. Men jag kommer inte ihåg så mycket, så därför skriver jag av det rakt av.

Journalblad

Reg Datum: 100921
Överläkare: Ann-Kristin Örnö
Vårdtid: 100909-100918

In/Slut ant. I-gravida, nu I-para. Inkommer i vecka 24+1 pga uppseglande peeklampsi med förhöjt blodtryck. Lätta blodprovsförändringar och proteinuri. Har dessutom subjektiva besvär i form av huvudvärk och flimmer för ögonen. Försämras under de närmaste dagarna och i vecka 24+6 får hon tilltagande smärtor över uterus. Flyttas ner  till förlossningen och man misstänker ablatio placenta. Fortfarande dock fina fosterljud. Fostret ligger i säte. Pga kvarstående smärtor ordineras Ketogan 0,5 ml sub kutant och strax därefter får patienten ett andningsuppehåll. Har haft fin färg och puls under hela tiden. Blodtrycket har legat kring 160-175/80. Efter ? hävs andningsuppehållet men strax efteråt andningsuppehåll igen. Kardiolog och anestesi har anlänt. Inga tydliga kramper att se. Beslut urakut sectio.
Operationen går ua men det visar sig att det är en total placentaavlossning och barnet kommer ut i hela hinnor + placenta. Är cyanostisk men har bra tonus och skriker. Sammanlagd blödning 400 ml. Med tanke på förloppet flyttas patienten till IVA postoperativt. CT-skalle ua. Koagulationsprover ua både före och efter operationen. Tredje dagen post partum har blodtrycket normaliserats och är då 115/65 och har vartit det vid flera tillfällen. Är subjektivt välmående. Proverna är något förbättrade men inte helt återställda. Patienten får återvända till hemmey och återkommer på måndag för ny blodtryckskontroll och provtagning. Patienten informeras också om att hon har högre risk för preeklampsi i sin nästa graviditet. Ska höra av sig till MVC så fort hon får reda på om hon är gravid igen och ska då få läkarkontakt. Får sedvanlig information och förhållningsregler efter sectio.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar