6 april 2012

Gottebullar med gottegrop



Ingredienser (Saffransbröd)

  • 2 pkt saffran (á 0,5 g)
  • ½ tsk salt
  • ev. 1 msk okryddad sprit
  • 50 g jäst för söta degar
  • 175 g smör
  • 5 dl lättmjölk
  • 1½ dl vit sirap
  • eller störsocker
  • 1 stort söndervispat ägg
  • ca 17 dl vetemjöl (ca 1 kilo)

Gör så här:

  1. Stöt saffranet tillsammans med saltet. Häll eventuellt på sprit. Låt stå i minst 30 min så att saffranssmaken dras ut ordentligt.
  2. Finfördela jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt saffran med sprit, mjölk och sirap. Låt blandningen bli 37 grader (fingervarmt). Tillsätt ägget. Häll degvätskan över jästen och rör tills jästen löst sig.
  3. Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta degen riktigt smidig. Strö över lite mjöl och jäs under duk i 45 minuter. Förbered under tiden eventuella fyllningar. 
  4. Arbeta ihop degen och ta upp den på mjölat bakbord. Baka ut till önskat bröd.


Guldbollar med gottegrop (40 bullar)
(Släta bullar fylls med smör, socker, kanel och kardemumma)

1 sats grunddeg saffransbröd

Gottefyllning

  • 75 gram smör
  • 3 msk strösocker
  • 1 tsk mald kanel
  • 1 tsk stött kardemumma
  • ägg till pensling

Gör så här

  1. Gör grunddegen och rör sedan samman fyllningen
  2. Ta upp den jästa degen på mjölat bord. Arbeta samman den, dela den i 40 bitar och rulla till runda bullar.
  3. Gör en grop i bullarna och lägg en klick av smörblandningen. Jäs under duk i 30 min.
  4. sätt under tiden ugnen på 250 grader.
  5. Pensla med ägg och grädda mitt i ugnen i 8-9 minuter.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar