Ingredienser (Saffransbröd)
- 2 pkt saffran (á 0,5 g)
- ½ tsk salt
- ev. 1 msk okryddad sprit
- 50 g jäst för söta degar
- 175 g smör
- 5 dl lättmjölk
- 1½ dl vit sirap
- eller störsocker
- 1 stort söndervispat ägg
- ca 17 dl vetemjöl (ca 1 kilo)
Gör så här:
- Stöt saffranet tillsammans med saltet. Häll eventuellt på sprit. Låt stå i minst 30 min så att saffranssmaken dras ut ordentligt.
- Finfördela jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt saffran med sprit, mjölk och sirap. Låt blandningen bli 37 grader (fingervarmt). Tillsätt ägget. Häll degvätskan över jästen och rör tills jästen löst sig.
- Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta degen riktigt smidig. Strö över lite mjöl och jäs under duk i 45 minuter. Förbered under tiden eventuella fyllningar.
- Arbeta ihop degen och ta upp den på mjölat bakbord. Baka ut till önskat bröd.
Guldbollar med gottegrop (40 bullar)
(Släta bullar fylls med smör, socker, kanel och kardemumma)

1 sats grunddeg saffransbröd
Gottefyllning
- 75 gram smör
- 3 msk strösocker
- 1 tsk mald kanel
- 1 tsk stött kardemumma
- ägg till pensling
Gör så här
- Gör grunddegen och rör sedan samman fyllningen
- Ta upp den jästa degen på mjölat bord. Arbeta samman den, dela den i 40 bitar och rulla till runda bullar.
- Gör en grop i bullarna och lägg en klick av smörblandningen. Jäs under duk i 30 min.
- sätt under tiden ugnen på 250 grader.
- Pensla med ägg och grädda mitt i ugnen i 8-9 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar